...
.
...

söndag 28 december 2014

Att vara yngst

Jag har ju ett gäng äldre syskon. De är de bästa i hela världen. Inte bara för att de alltid funnits där för mig, hjälpt mig med allt jag någonsin bett om, beskyddat mig även när jag inte vetat om att jag behövt det och varit, ja jag tror helt seriöst världens snällaste - utan också för att de är så förbaskat roliga, för att de ständigt utmanar mig, har lärt mig mycket av det jag vet här i livet och alltid låter mig vara (och bli) den jag är. De gör helt enkelt mitt liv mycket bättre än det skulle varit utan dem. Och det var helt fantastiskt att växa upp med alla dessa storasyskon, av ovanstående anledningar och många fler. Ibland, extremt sällan, kanske en gång per år, kunde det dock hända att de var lite, lite taskiga - innan de (alltid, varje gång) gav upp och förklarade hur det låg till och typ kramades istället. Här är några av de saker mina storasyskon lyckats lura i mig:

  • Jag trodde ju givetvis att min nalle var vid liv när jag var liten (var tvungen att ha nosen ovanför täcket på natten osv) och mina syskon, några av dem, var ju så vänliga och lurade mig att hon skulle dö om de kastade ner henne för trappen - vilket de självklart också låtsades att de tänkte göra. Jag vet inte exakt vilken skillnad jag trodde att det skulle göra om hon dog, men att det var något fruktansvärt var jag väldigt säker på.
  • Osäker på om jag hittade på detta själv eller inte, men har en stark känsla av att mina äldre syskon var bidragande till min tro att ens spegelbild i själva verket var en annan person som var skitbra på att härma en.
  • Totalt mindfuckat mig och lurat mig fram och tillbaka angående symbolerna på dammsugar-munstycket. Det gick ut på att variera mellan att "matt-symbolen" betydde matta och att den betydde att munstycket hade borsten ute. Tog skitlång tid innan jag lärde mig hur det verkligen var.
  • Att det kom smutsigt vatten i bidén (ja, vi hade en sån i mitt barndomshem, världens mest onödiga "produkt") och rent vatten bara i handfatet. Vilket ju gjorde att jag (o)tålmodigt fick stå och vänta med att tvätta händerna när de ockuperade handfatet istället för att effektivisera och ta vatten från bidén.
  • En viss bror hade snappat upp ett recept för hur man kan blanda mjöl och vatten (?) till en massa som är fast så länge den masseras men löses upp till en "vätska" om man håller den stilla. Detta demonstrerades ju vid något tillfälle och kunde sedan utnyttjas. Så där stod man gång på gång och masserade för glatta livet, skiträdd att klumpen man tvingats ta över skulle bli ett enda rinnigt kladd, trots att det lika gärna kunde vara en vanlig bulldeg typ.
  • Att frisyren page i själva verket heter Pierre. Pinsamt för mig att gå runt och sjunga att jag ville ha Pierre, passande nog den snygga killen i skolan (som hade page, förviringen var total), när jag egentligen bara längtade efter att få klippa mig.

Bildkälla

Detta till trots älskar jag mina syskon näst intill vansinne. (No shit.)

lördag 27 december 2014

Hej kära ni!

Inte minst ni nya läsare som kanske kikat in här sen mitt senaste inlägg. Kul! Välkomna!

Ville bara säga att jag är medveten om att jag inte bloggat hela kalendern och att det är lite chill här. Men det är så jag jobbar, tart som det kommer! Med största sannolikhet kommer det dock fler inlägg var det lider, kanske kommer de sista kalender-tipsen i efterhand om ni vill ha dem? Vi ser påt. Men hemskt kul att ni är här inne och läser i alla fall! Något särskilt ni skulle vilja att jag bloggar om framöver?

Massa kram & gott nytt år!

Bildkälla
Tummen upp från Simon Cowell för att ha klarat av ännu ett år. Det gjorde du bra!

Ps. Ni kan följa mig på bloglovin' för att hålla koll på uppdateringar om det är nåt ni pysslar med.


torsdag 25 december 2014

En kommentar

Hej Elaine!

Jag hade tänkt skriva en kommentar som svar på det här inlägget som du skrev. Men jag hade för många olika tankar om det och det kändes så långt, så jag gör ett eget inlägg som jag hoppas att du vill läsa istället.

För det första tycker jag att du verkligen har en förmåga att skriva om träning på ett odestruktivt och peppande sätt där du tydligt pratar om dig själv utan att ha åsikter om andra och alltid har hälsa och en bra känsla i fokus istället för utseendet. Den typen av relation till träning tror jag verkligen behöver synas i våra flöden.

När jag såg bilden du pratar om på instagram (ses nedan), reagerade jag lite, men visste inte riktigt på vad. Och eftersom jag vet vilken inställning du har till träning och hur du brukar redogöra för den läste jag inte in din bild och tillhörande text som något negativt. Och även om det (för första gången som resultat av något du publicerat) gnagde lite i mig, mest för att tankarna kring det inte var helt definierade tror jag, släppte jag det relativt snart. 

Bildkälla

Men när du sen tog upp det igen i ditt blogginlägg började jag fundera på vad det egentligen varit jag reagerat på. Du undrar: "Varför provocerar hälsa så mycket? Varför tar folk åt sig om någon visar sin livsstil och är stolt över den? Varför får de för sig att är man stolt över sig själv så betyder det per automatik att man ser ned på andra? Det är så jädra märkligt för mig."

Jag tänker såhär.

Jag upplever att träning redovisas i väldigt hög usträckning i sociala medier idag, på ett sätt som inte är hälsosamt. Som i många fall kanske är hälsosamt för den tränande personen, men som för "läsare" ofta blir otroligt destruktivt. De flesta av oss är väl medvetna om medias vinkel av hälsa, att det finns ett otroligt snävt kroppsideal och att samhället/media/whatever ständigt uppmanar oss att förändra oss - talar om att vi kan bli bättre och hur vi ska konsumera, göra, träna eller äta för att bli just bättre än vi är. Det vill säga: vi är inte bra nog. Det är den sanning som i praktiskt taget all reklam och alla de intryck vi får varje dag, kablas in i vårt medvetna, men framför allt vårt undermedvetna, och där skapar en bild av hur vi är otillräckliga och borde vara något annat.

Det är mycket kroppsfokus. En enda, vältränad, smal kropp förmedlas ut som accepterad. Men den ska helst vara kurvig också. Men inte för kurvig. Hälsosam är bra. Den sortens hälsosam som är lika med smal alltså. Men inte för smal. Det är ta mig tusan omöjligt att passa in och vara rätt. Alltid är det något som är fel med ens kropp - oavsett hur man ser ut. Men även om det finns de som protesterar har de vinklarna ingen plats i mediabruset, i alla fall inte i jämförelse med den motsatta. Och även om endel börjat inse hur det står till, inser sitt värde och inte bryts ner av allt "DU DUGER INTE" som kräks över oss varje dag... så tror jag det är vääldigt många som hela tiden petas på, lite för hårt så att man liksom rubbas, av alla dessa krav. Och eftersom vi är så vana vid det att vi knappt reagerar på det, blir varje bild på en kropp som ett konstaterande: "här är något du inte är men som du borde vara".


Bildkälla

Före- och efterbilder har vi också sett vår beskärda del av. En plufsig mage som är borttränad på bild nummer två och alla applåderar. Fantastisk effort av den som tränat! Förmodligen något som gjort dennes liv mycket bättre! Men för många åskådare tror jag att det säger att den där plufsiga magen inte är okej. Inte sällan uttrycks det också tydligt hur dåligt, äckligt och hemskt det var med de kilona man nu jobbat bort. Något personen i fråga självklart har rätt att känna och kanske har rätt i, i sitt individuella fall. Men som också blir en indikation till alla andra, om hur dåligt, äckligt och hemskt det är att till exempel inte ha en mage som är platt. 

Vi kan omöjligt fånga varje intryck och avgöra om det är något vi bör ta till oss eller ej. Det kräver så mycket engagemang och energi att hantera det. Man ska för det första förstå att det är ett intryck man behöver ifrågasätta, sen ska man bedöma om det är bra eller dåligt, sen ska man välja att ta det till sig eller på något oklart sätt göra sig av med det och inte bli berörd av det, sen ska man eventuellt känna något kring det, se till att man är säker på sin sak och gå vidare. Det är som sagt omöjligt att göra med varje bild, tweet, rubrik eller reklam man ser. Vår hjärna hinner inte med.


Bildkälla

Hälsa är skitbra. Självklart. Men jag tror att hälsa provocerar så oerhört för att det finns så mycket i dagens bild av det som blir fel. Hetsen är liksom både helt orimlig och ohanterlig. Alla dessa tusentals intryck och uppmaningar som dagligen passerar våra ögon och öron samlas till en obehaglig härva inom oss. En härva som, om man inte i ren försvarsmekanism väljer att slå i från sig allt som kan likna den typen av intryck, blir något man accepterar som en naturlig del av en. Vilket jag inte vill acceptera och därför för en sekund inte var tillfreds med din bild.

Jag tror att min hjärna kände igen typsnittet liksom. Kopplade till alla de före- och efterbilder man sett, alla texter om viktnedgång och "fat-shaming" man läst. Något i mig morrade i vanlig ordning till, reagerade "Nej! Sluta påstå vad som okej och inte!", fast du inte sagt något om det. Och tack vare att jag vet om hur pratar om de här sakerna behövde jag inte fastna vid den känslan, eller ens utveckla vad jag egentligen reagerade på, utan kunde gå vidare. Men det kanske är svårare för någon som inte följt dig så länge. För oavsett om du, till exempel, gör helt rätt. Så är det kanske mer än vad vår hjärna klarar av ibland. 

Och då blir ju mottagandet av ens inlägg väldigt orättvist. För hur ska man nånsin kunna möta allas tillkortakommanden eller tillgodose allas behov? Det går ju inte. Precis som du säger: "Jag kan inte gå runt och leva hypotetiskt, jag måste leva och få berätta om mitt liv utan att behöva trippa på tå för om min livssyn eller livsstil ska kränka någon." Det håller jag med om. 

Foto: Camilla Svensk  Bildkälla

Jag såg det här klippet med Paow (som jag av någon anledning inte lyckas bädda in, sorry) för några dagar sedan. Och kände att jaa, vore det inte bättre om vi bara slapp allt det där? Jag tror att man i alla fall måste vara väldigt medveten om i vilken värld det är man sätter sina spår. Vad för mediebild är det man publicerar sitt inlägg i? Mellan vilka posts hamnar din? Vad blir helheten? Och jag är osäker på hur det ska påverka ens val och publikationer. Men det är något i detta som känns viktigt. Oavsett om det är en själv som borde ta ansvar eller ej får ens agerande kanske en konsekvens. 

Samtidigt som ju delandet av ens liv, och ens träning, verkligen kan berika och inspirera. Och det är just i flödet av allt detta som jag tycker att du behövs, Elaine. Det handlar säkert om balans. Och jag tycker att du balanserar väldigt bra, verkligen, det ska du ha en eloge för! Jag vet inte ens om det är en ansträngning för dig, eller om det kommer naturligt. Men jag uppskattar i alla fall din helt fria - från skuldbeläggning, åsikter om andras liv och träning eller om hur kroppen borde se ut för att vara okej - inställning och rapportering om träning och hälsa.

Bildkälla

Folk som blir kränkta av din livsstil anser jag med rätta kan ignoreras. Många av de som reagerat på din bild borde säkert bara hålla tyst. Men kanske är det också några som bara inte riktigt sorterat sina tankar än, men känner att de har något viktigt på känn och eller vill reagera för de som inte kan hantera den här typen av bilder utan omvandlar det till något destruktivt. Jag vet inte om det finns något tydligt rätt eller fel här. Och jag vet inte om jag har någon solklar poäng. Men jag har försökt sammanställa det jag tänkte på kring det, för jag tycker att det är intressant, och kanske har någon av dina frågor fått lite mera svar? 

Tack Elaine för din blogg som jag uppskattar något oerhört!
Kram från en orangutang.


Ps. Haha, ev jättekonstigt att ha bilder på dig i det här inlägget, men nåra skulle jag ju ha. Hoppas det var ok att jag lånade!

Ps 2. Hoppas att jag inte verkar dumförklarande, jag menar inte att du inte har koll/aldrig har tänkt på något av detta tidigare. Resonerar och formulerar lika mycket för min skull som för din så att säga.

lördag 20 december 2014

20 - Operan!

Gå på operan! Gå på musikaler, operetter, balettföreställningar och alla performances som står till buds..! Det kan kosta endel, men man kan få tag på billiga biljetter och oavsett är det alltid värt det. Jag tycker det är helt fantastiskt att få ta del av resultatet av alla dessa människors hårda arbete. Att bara få sitta och suga i sig talangerna, koreografierna, kostymerna, scenografin, ljuset, färgerna, effekterna, illisionerna, berättelsen och känslorna i en enda stor utsökt kavalkad. Nu är det kanske inte alltid utsökt men det finns något i de gånger det inte blir som det är tänkt också. Det är fortfarande konst liksom. Det är fortfarande människors engagemang, uppofringar och passion. Och att få en glimt, eller helt översköljas, av det tycker jag höjer ens egna livskvalité något oerhört.

Bildkälla

fredag 19 december 2014

19 - Ha tråkigt!

Att ha tråkigt är väl inget tips i sig, även om man (jag) x antal gånger fått höra att man måste ha tråkigt för att ha roligt osv. Jag vet inte om jag håller med om det, däremot tror jag man måste variera output och input samt låta hjärnan vila ibland för att palla med livet. Men att låta hjärnan vila kan vara både roligt och gött. Så härmed presenteras några tips på saker du kan göra när du "har tråkigt":

Youtube generellt såklart, men Buzzfeed, kolla på typ Beyoncés musikvideos och fundera på hur allt rent faktiskt är gjort och hur mycket pengar det kostar samt att kolla på klipp från t ex ellen, The Graham Norton Show eller Jimmy Fallon är både lättsamt och klicka vidare-vänligt.

Siter som reddit, 9gag och Virgin Radio Lebanon garanterar massa saker man irriterar sig över och förmodligen också avskyr, men även endel grejer man gillar, skrattar åt, känner igen och får positiv hjärtnöd av.

Sök på random tumblr-adresser förundras över hur många bloggnamn som är registrerade.


Prova det här

Läsa denna blogg, t ex detta och detta. Eller kanske min gamla blogg? Ändå tre års arkiv att bläddra igenom..!

Skriva brev, ringa en vän, spendera tid i sängen eller annan valfri skön plats med vetskapen om att du inte behöver flytta på dig, ligg tyst och stilla och tänk på saker (ev sen följa ditt tankemönster tillbaka via de associationer du gjort och se om du får fatt i din första tanke), se hur länge du orkar göra plankan (ev + att slå det efter), stretcha, laga matlådor, streckse en serie på Netflix t ex, fantisera om hur du skulle kunna göra om ditt rum/din lägenhet, inse vad jobbigt det vore och var tacksam att du slipper, fundera på födelsedagspresenter och julklappar till nästa år, kom fram till svaret på den här frågan, kolla om du kan stå på händer (ev + att öva på att gå på händer), hitta nånting du aldrig använder och gör om det till något annat/ge det till någon som behöver/skulle bli glad för det.

Med mera!! Have fun.

torsdag 18 december 2014

18 - Sensodyne!

Funkar seriöst mot ilningar precis som de säger! Smakar ej frukt, lakrits, eaculyptus eller grus. Fräsch utan att att vara tårframkallande stark. Mitt bästa tandkrämstips. Hittas i typ alla matbutiker och säkert hos en tandläkare eller två.

Bildkälla

onsdag 17 december 2014

17 - ABC!

Alfabetet är ju en bra grej! Det kan jag starkt rekommendera. Men mitt egentliga första tips är två  stycken ABC-böcker. De lär absolut uppskattas av små människor men kanske  ännu mer av vuxna. De är verkligen två favoriter i min bokhylla i alla fall.


Bildkälla



Konstnärernas ABC
I den här boken har diverse människor från konst- och designvärlden, på uppdrag av (min fina vän) Sanna Lundsten, tolkat varsin bokstav. Jag har också varit med och gjort en bokstav, vilket var jätteroligt. Framförallt känns det fantastiskt att få vara en del av det här projektet! För resultatet, boken, är som en riktigt bra kyss. Som bara fortsätter. För även om alfabetet bara har 29 bokstäver så tar det ett tag, på ett bra sätt, att läsa sig igenom boken tycker jag. Man fastnar liksom på varje sida - varje tolkning är helt olik de andra. Plus att varje konstnär svarat på några frågor som också är väldigt intressant att få läsa. Extremt inspirerande & vacker bok. Ni kan beställa den HÄR!





ABC3D
Den andra boken är skapad av Marion Bataille och är ett alfabet i 3D i bokform. Fantastisk! Det finns en hel del klipp på t ex youtube där folk filmat när de går igenom alla sidorna... men jag föreslår att man inte tittar på dem innan man fått bläddra i den själv. Jag tycker att det här är en jättefin bok, och precis som den första kan den fascinera såväl barn som vuxna..!

Bildkälla

måndag 15 december 2014

15 - Musik!

The tips of LIFE, så kan man ju säga. Musik är ju så himla individuellt och livet är för kort för att lyssna på dålig musik. Men det är också för kort för att inte lyssna på riktigt bra musik! Så gör det. Väldigt få saker blir tråkigare/jobbigare/sämre med bra musik. Här kommer lite MuZiC som jag tycker är göttig, ut ifall att det skulle vara någon du missat och skulle kunna gilla. Enjoy! 


    
Pete Yorn & Scarlet Johansen - Relator
Raul Midon - I just called to say I love you
The Police - Message in a bottle
Nina Simone - Feeling good
Thomas Stenström - Slå mig hårt i ansiktet


    
Robert Glasper Experiment feat. Stokley Williams - Why do we try (lyssna på hela det albumet!)
Pink! feat. Nate Ruess - Just give me a reason
Johnny Depp - Minor Swing
Looptroop Rockers - Slippin'
Hello Saferide - The Quiz

    
T-Pain feat. Wiz Kalifa & Lily Allen - 5 O'Clock
Macklemore feat. Ryan Lewis - Wings
Veronica Maggio - Va kvar
Dirty Loops - Accidentally in love (youtuba!)
Norah Jones - Love me tender

    
Rigmor Gustafsson - Close to you 
Aqua - Doctor Jones
G.R.L. - Ugly heart
Usher feat. Nicki Minaj - She came to give it to you
Annie Lennox - I put a spell on you

    
Little Dragon - Klapp klapp
OMI (Felix Jaehn remix) - Cheerleader
Babyshambles - Lost art of a murder
Donna Summer - Slide over backwards
Toto - Hold the line

En salig blandning! Du hittar även alla låtar (utom Norah Jones Love me tender) HÄR.

söndag 14 december 2014

14 - Mest av allt!


Dagens tips är att fundera på frågan nedan:

Bildkälla

Bildkälla

Fuck Carpe Diem! Näst intill i alla fall. Jag fattar poängen, självklart ska man uppskatta det man har här och nu - agreed. Men jag tänker absolut inte leva varje dag som om det vore min sista eller gå runt och tänka att man aldrig vet vad som händer och att jag därför måste fånga dagen hela tiden. Däremot tänker jag gärna på grejer jag vill göra i framtiden ibland, så att jag vet vart jag är på väg. För livet handlar inte bara om idag, utan också om det som ligger framför en. Det är väl det som gör att man lever? Det finns en massa saker jag vill få gjort här i livet, men jag är absolut inte redo för allihop just nu. 

Mitt liv är inte heller värdelöst innan jag klarat av dem, tvärtom. Jag tror att man mår bra av att sträva efter något. Och svaret på frågan ovan måste ju vara en hint om hur man vill leva livet, vad som är värt att kämpa för och hur man vill skapa sin framtid. Det här kan man kanske inte fundera på i tid och otid utan att bli existensiellt svag och förvirrad. Men man kan ju ge det some serious thought nån gång ibland och sen ha det i åtanke som något att se fram mot om/när ens diem inte är så himla kul.


Bildkälla
Det här är såklart individuellt, några av oss mår säkert mycket bättre av att verkligen fokusera på nuet osv, allt beror ju på hur man ser det och till vilken grad man tar det. Oavsett hur man använder det tycker jag att frågan är värd att fundera på. (•ᴗ•


lördag 13 december 2014

13 - Lilla nallen!

Eva Petrén är en av de i särsklass bästa historieberättarna jag vet. Hon har trollbundit många barn i sina dar och jag hade ju turen att få ha henne i mitt liv när jag växte upp. Min barndom guldkantates av hennes fantasifulla sagor - alltid så spännande att man stundvis satt blickstilla med uppspärrade ögon, alltid med en humor som lockade fram porlande skratt och alltid, alltid med en bra story som lämnade en med en varm, glad och god magkänsla när sagan var slut. 

Och nu har denna brillianta människa släppt en bok! Vilket gör att de barn som tyvärr inte har förmånen att ha henne på sin sängkant när de ska sova kan bläddra sig fram genom de fantatiska illutrationerna i den här boken itället. Hett julklapptips!

Bildkälla

fredag 12 december 2014

12 - Gött folk!

When life sucks, eller bara ändå, är det ett väldigt bra tips att kolla in gött folk. Fördel är om de är kända eftersom det finns så mycket material att hitta på internet då. Annars kan det bli stalking (inte bra). Vänner är naturligtvis kanon också. Bonus i det här fallet om det är en känd vän. Det bästa är om det inte är människor som bara pratar om vad de åstadkommit och sånt, eftersom det riskerar att ge en presationsångest om man är på fel humör, utan bara/också är allmänt göttiga och har en skön vibe. Här kommer några personer som oftast får mig på gott humör:


Ellen Degeneres, gärna i kombination med hennes producent Andy Lassner.




Anders Bagge, kolla även HÄR och HÄR.




Snooza med Simon & Emil, man får kanske kolla några klipp så man kommer in i jargongen, men sköna små grabbs..!




Jude Law, han är ju så himla glittrande, mysig och feel good bara.


Graham Norton Show är ju inte fy skam i sin helhet heller, men Jude Law kommer in efter ca 17 min.


Lena Dunham, är ju bara brilliant och rolig, även som skådespelare givetvis..!




Miranda Hart, kolla in hennes serie Miranda..!




James Franco, verkar vara en så fantastisk och openminded person, inspirerande & intressant! Kolla hans konst/indie-grejer.


Ignorera soundtracket i klipp två. 


Lisen Bratt Fredricsson, men också Peder Fredricsson som är lättare att hitta på youtube. Feelgood-par! Kolla HÄR.


Kolla till 1.35 och sen 3.00-4.05 plus 6.06-7.20 om du inte orkar kolla på hela Poddkampen-avsnittet.


Plus allt med Neil Patrick Harris.

torsdag 11 december 2014

11 - Instagram!

Instagram i sig är ju ett tips. Men om instagram ska bli härligt kan man inte hålla på att följa alla hit och dit, då blir det bara ännu ett enerverande facebook typ. Om man bara följer konton som man verkligen uppskattar dock, så är det ett sjukt bra inspirations-tips! Ni som följer mig på instagram och eller facebook har nog sett endel (men inte alla!) av dessa tips redan, men här kommer några av mina favoriter just nu hur som helst:


Humans of new york

Brandon Stanton fotograferar människor han möter och publicerar bilderna på instagram tillsammans med ett citat från modellen i fråga. "New York, one story a the time" som han själv säger. Inte sällan sorgligt, men nästan alltid inspirerande på ett eller annat vis och väldigt ofta otroligt fint. 

"I'm a retired school principal. More than anything else, I wanted my
students to understand just how big the world is. Because I didn't want
them judging the world by the ten block radius around their house."


Prue Stent

Mycket rosa. Mycket färg. Mycket känsla. Mycket kvinnor. Mycket natur. Läs mer om konstnären HÄR..!

Collaboration with @issyconnelley


AXD

En blandning av mörkt, härligt, vackert, göttigt, rått, roligt och moderiktigt. Kan man säga.

Shirin Winiger // #shirinwiniger


Today's Smiley

Ett sjukt sött konto som inte blivit uppdaterat på ett tag men som är väl värt att scrolla igenom..!

Oh, it smells good! #friday #morning #shopping #todayssmiley
#instafun #humour #happy #smileys


Matt McGorry

Skådespelare från Orange is the new black, väldigt rolig..!

Hey girl. Look at my glasses and you can see that I like to think
about intellectual things. #AugustManMalaysia Photograph by
 
@mrchunkyexpress Sweater by@burkmanbros Eyewear by@tvropt Grooming by@Brooklyngrooming


attspara

Härliga och fina grejer med känsla och nerv, typ. "A tribute: My favourite instagram pics (att spara och slösa)"

@nofred


Roku Roku

Världens härligaste korv till katt. Plus att han fått fru och bebisar!! Måste ses!

Like father, like son. (Never mind the bollocks)


Sight Unseen

Design, form och färg - så skulle jag sammanfatta det här kontot..! Uppdaterar i behaglig takt också.

Introducing Sight Unseen GRAMAWAYS! Our first prize is
 an 8-inch, neon yellow tassel by
@fredericksandmae (...)


J'veux etre bonne

Fräscha och krispiga bilder på mat, natur och en katt här och där. Plus små stop motion-filmer.

Purple pizza in progress #coloroftheyear

onsdag 10 december 2014

10 - Tänka!

 Pre-tips: läs hela inlägget!

Jag tror att de flesta av oss är medvetna om att det i Sverige, och Danmark (där jag bor nu), och i de flesta länder förmodligen, finns djur som på riktigt lider något fruktansvärt hela livet för att sedan gå igenom en total skräckupplevelse när de slaktas - för att vi människor ska kunna äta dem. Och jag tror också att de flesta känner till att köttproduktionen påverkar vår miljö och vårt klimat negativt. Plus att endel ifrågasätter hur mycket kött människokroppen egentligen behöver för att må bra. För att inte tala om att kött dessutom är väldigt dyrt, i alla fall för en student-plånbok.

Och om man bara, istället för att tänka logiskt, solidariskt och smart, ignorerar all den faktan - så är man ju relativt oskön, hjärtlös och korkad. Eller, så har man bara fullt upp med annat. Jag har verkligen full förståelse för det. Särskilt om man är lite oinsatt eller bara är sjukt trött eller nånting - för det krävs faktiskt energi att tänka om och göra nya val. Vilket jag har respekt för att man då låter bli. 

MEN - om man egentligen bryr sig om allt det där i första stycket, bara att man inte pallar med riktigt... Så kan jag tipsa om att ha det i åtanke bara, köra vegetariskt nån gång ibland eller välja kött med lite extra omsorg - IBLAND, när man pallar. Då vänjer man liksom in sig själv och så är det inte så jobbigt efter ett tag. Ba kör, och var stolt och glad över det lilla du kan bidra med..!

Tips är  ju också att ha vegetarianer till vänner som kan bjuda dig på delicious vegetarisk mat. Eller ekologiskt medvetna vänner som kan lära en lite om vad man kan titta efter osv. Har du inga får du höra av dig så kan jag nog låna ut en av mina. (•‿•,)

Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla

Bildkälla
Bildkälla

(Recept i alla bildkällor!)

tisdag 9 december 2014

9 - Böcker!

Det finns ju så mycket bra böcker!! Läs dem! Här är tips på några:


Bildkälla
Steglitsan - Donna Tartt
Denna håller jag på att läsa nu (26 nov) och jag tycker den är fantastisk. Den är typ 800 sidor lång också så den tar ju aldrig slut vilket är helt underbart. Jag kan egentligen inte säga så mycket om den, jag tror den gör sig bäst om man upplever den själv. Men det jag kanske fascineras mest över är Tartts förmåga att få långa tidsperioder att kännas långsamma och utdragna utan att de blir tråkiga. Så skickligt, och helt ja, fantatiskt, att läsa. (Lämplig från kanske... 16-17-18 år.)



Bildkälla
Serien om klanen Otori - Lian Hearn
Den här serien har ju funnits i butik ett bra tag, jag läste den för flera år sen, men det är fortfarande några av de bästa böckerna jag läst. Dock fastnade jag i någon av de sista böckerna så har inte avslutat kapitlet än så att säga (he..he....), men de tre första böckerna är sinnessjukt bra. Man kastas in i en helt ny kultur, värld och fantasi där helt andra regler än man är van vid råder. Men ändå är man aldrig vilse utan lever böckerna genom huvudpersonerna - vars upplevelser av berättelsen man kastas mellan på ett ibland frustrerande men nästan alltid efterlängtat sätt. Rekommenderas! (Från ca 14-15 år kanske. Endel brutal död och komplicerad kärlek i typ.)



Bildkälla
Tvillingarna-serien - Francine Pascal
Åh, alltså tvillingarna. De här böckerna har ju seriöst förhöjt min livskvalite. Jag vet inte hur många timmar jag som kid/ungdom spenderat tittandes bara på böckernas omslag eller läst Francine Pascal om och om igen och ovetandes uttalat det helt fel i mitt huvud men bara känt att det var det coolaste namnet i världen. Sen har jag förstås läst böckerna också, flera gånger om. Böckerna handlar om enäggstvillingarna Jessica och Elisabeth, som är varandras motsatser personlighetmässigt men ändå är bästa vänner, och en hel massa olika saker de är med om då. Himla lättsamt. Men djupt engagerande om man är typ tio. (Passar kanske 9 till 12-åringar eller så..?)




Bildkällor: 1, 2, 3, 4
En ö i havet m.fl. - Annika Thor
Den här serien förändrade mitt synsätt på världen. Böckerna handlar om två systrar som skickas iväg till Sverige för att komma undan kriget och de får uppleva en hel massa svårigheter och spännande händelser men framförallt, som jag minns det, en massa starka känslor som var otroliga att få ta del av. (Det var ett tag sen jag läste dem nu, men rekommenderas för kanske... 12 till 14-åringar..ish..?)



Bildkällor: 1, 2, 3, 4
Vitnos - Marie-Louse Rudolfsson
Att få en ny Vitnos-bok på sin födelsedag var som att vinna högsta vinsten på lotto när jag var liten. Superspännande och roliga, men ockå moraliskt utvecklande - haha. Vitnos kompis Vips beter sig ju inte alltid, och inte Snoppan (...) heller för den delen. Alltså dessa namn, inte helt självklara kan jag känna. Brunöga? Eh. Det var min favoritbok by the way. Oj, vad rörigt detta blev. Köp bara! Eller låna! Bästa böckerna jag visste när jag var barn. (Passar nog 7 till 10-åringar eller så...)



Bildkälla
Ut och stjäla hästar - Per Petterson
Den här boken plockade jag på random i en hylla på biblioteket, älskar när det ger en fullträff. Det här är en bok om en gammal man som för det mesta går omkring ensam på sin gård och ibland minns han grejer, typ. Det låter kanske inte så fascinerande men det är en av de finaste böckerna jag läst. (Kanske behöver man ha nått över typ 17-18 för att uppskatta den, men I dunno.)



Bildkälla
Väninnorna och Kung Carl - Kicki Norman
Det här kanske inte är en enastående bok på samma sätt som de andra jag tipsat om, men det kan ju ha med genren att göra också - för det är en chiclit. Enastående eller inte har jag alltid med mig den här om jag ska bort någonstans och vet att jag ska göra något som ofta är påfrestande på ett eller annat sätt - typ vara ledare på läger, fokusera intensivt på ett kreativt projekt under en tid, umgås med släkt flera dagar i sträck...you name it. För den här boken är den bästa avkopplingen, den bara rullar på - och den får mig att skratta. Och för den som är insatt i Stockholm kändisliv läste jag i någon rescension för länge sen att det ska dölja sig intrikat skvaller mellan raderna, men det förstår jag mig varken på eller är särskilt intresserad av. Läser den någon gång per år och upskattar den varje gång. (Från typ 17-18 bast kanske.)




Bildkälla
Eragon-serien - Cristopher Paolini
Okej, who knew att jag skulle bli ett fan av sci-fi, inte jag i alla fall. Men de här böckerna är grymt bra faktiskt. Har dock inte läst alla, så jag har lite av kakan kvar! Paolini (som typ var sjutton när han skrev första boken eller nåt, märk väl den extremt långa tack-listan dock) är grymt skicklig på beskrivningar - av allt, man får verkligen feeling. Och man blir lånsgamt introducerad till historiens olika invecklingar och karaktärer på ett sätt som gör att man alltid hänger med och bryr sig lika mycket om det som sker som huvudpersonen. Hett (......haha, drakar osv, eld, a..) tips (för alla mellan säg 12 och 126).


Det finns självklart en massa andra böcker (.....ja), men det här var de tips jag kom på såhär på rak arm! Och några rescensioner kan jag inte ge er om ni är ute efter det - what are google for liksom. Men hoppas ni läst/gillar eller kommer att läsa/gilla någon av dessa härligheter..!