...
.
...

tisdag 9 december 2014

9 - Böcker!

Det finns ju så mycket bra böcker!! Läs dem! Här är tips på några:


Bildkälla
Steglitsan - Donna Tartt
Denna håller jag på att läsa nu (26 nov) och jag tycker den är fantastisk. Den är typ 800 sidor lång också så den tar ju aldrig slut vilket är helt underbart. Jag kan egentligen inte säga så mycket om den, jag tror den gör sig bäst om man upplever den själv. Men det jag kanske fascineras mest över är Tartts förmåga att få långa tidsperioder att kännas långsamma och utdragna utan att de blir tråkiga. Så skickligt, och helt ja, fantatiskt, att läsa. (Lämplig från kanske... 16-17-18 år.)



Bildkälla
Serien om klanen Otori - Lian Hearn
Den här serien har ju funnits i butik ett bra tag, jag läste den för flera år sen, men det är fortfarande några av de bästa böckerna jag läst. Dock fastnade jag i någon av de sista böckerna så har inte avslutat kapitlet än så att säga (he..he....), men de tre första böckerna är sinnessjukt bra. Man kastas in i en helt ny kultur, värld och fantasi där helt andra regler än man är van vid råder. Men ändå är man aldrig vilse utan lever böckerna genom huvudpersonerna - vars upplevelser av berättelsen man kastas mellan på ett ibland frustrerande men nästan alltid efterlängtat sätt. Rekommenderas! (Från ca 14-15 år kanske. Endel brutal död och komplicerad kärlek i typ.)



Bildkälla
Tvillingarna-serien - Francine Pascal
Åh, alltså tvillingarna. De här böckerna har ju seriöst förhöjt min livskvalite. Jag vet inte hur många timmar jag som kid/ungdom spenderat tittandes bara på böckernas omslag eller läst Francine Pascal om och om igen och ovetandes uttalat det helt fel i mitt huvud men bara känt att det var det coolaste namnet i världen. Sen har jag förstås läst böckerna också, flera gånger om. Böckerna handlar om enäggstvillingarna Jessica och Elisabeth, som är varandras motsatser personlighetmässigt men ändå är bästa vänner, och en hel massa olika saker de är med om då. Himla lättsamt. Men djupt engagerande om man är typ tio. (Passar kanske 9 till 12-åringar eller så..?)




Bildkällor: 1, 2, 3, 4
En ö i havet m.fl. - Annika Thor
Den här serien förändrade mitt synsätt på världen. Böckerna handlar om två systrar som skickas iväg till Sverige för att komma undan kriget och de får uppleva en hel massa svårigheter och spännande händelser men framförallt, som jag minns det, en massa starka känslor som var otroliga att få ta del av. (Det var ett tag sen jag läste dem nu, men rekommenderas för kanske... 12 till 14-åringar..ish..?)



Bildkällor: 1, 2, 3, 4
Vitnos - Marie-Louse Rudolfsson
Att få en ny Vitnos-bok på sin födelsedag var som att vinna högsta vinsten på lotto när jag var liten. Superspännande och roliga, men ockå moraliskt utvecklande - haha. Vitnos kompis Vips beter sig ju inte alltid, och inte Snoppan (...) heller för den delen. Alltså dessa namn, inte helt självklara kan jag känna. Brunöga? Eh. Det var min favoritbok by the way. Oj, vad rörigt detta blev. Köp bara! Eller låna! Bästa böckerna jag visste när jag var barn. (Passar nog 7 till 10-åringar eller så...)



Bildkälla
Ut och stjäla hästar - Per Petterson
Den här boken plockade jag på random i en hylla på biblioteket, älskar när det ger en fullträff. Det här är en bok om en gammal man som för det mesta går omkring ensam på sin gård och ibland minns han grejer, typ. Det låter kanske inte så fascinerande men det är en av de finaste böckerna jag läst. (Kanske behöver man ha nått över typ 17-18 för att uppskatta den, men I dunno.)



Bildkälla
Väninnorna och Kung Carl - Kicki Norman
Det här kanske inte är en enastående bok på samma sätt som de andra jag tipsat om, men det kan ju ha med genren att göra också - för det är en chiclit. Enastående eller inte har jag alltid med mig den här om jag ska bort någonstans och vet att jag ska göra något som ofta är påfrestande på ett eller annat sätt - typ vara ledare på läger, fokusera intensivt på ett kreativt projekt under en tid, umgås med släkt flera dagar i sträck...you name it. För den här boken är den bästa avkopplingen, den bara rullar på - och den får mig att skratta. Och för den som är insatt i Stockholm kändisliv läste jag i någon rescension för länge sen att det ska dölja sig intrikat skvaller mellan raderna, men det förstår jag mig varken på eller är särskilt intresserad av. Läser den någon gång per år och upskattar den varje gång. (Från typ 17-18 bast kanske.)




Bildkälla
Eragon-serien - Cristopher Paolini
Okej, who knew att jag skulle bli ett fan av sci-fi, inte jag i alla fall. Men de här böckerna är grymt bra faktiskt. Har dock inte läst alla, så jag har lite av kakan kvar! Paolini (som typ var sjutton när han skrev första boken eller nåt, märk väl den extremt långa tack-listan dock) är grymt skicklig på beskrivningar - av allt, man får verkligen feeling. Och man blir lånsgamt introducerad till historiens olika invecklingar och karaktärer på ett sätt som gör att man alltid hänger med och bryr sig lika mycket om det som sker som huvudpersonen. Hett (......haha, drakar osv, eld, a..) tips (för alla mellan säg 12 och 126).


Det finns självklart en massa andra böcker (.....ja), men det här var de tips jag kom på såhär på rak arm! Och några rescensioner kan jag inte ge er om ni är ute efter det - what are google for liksom. Men hoppas ni läst/gillar eller kommer att läsa/gilla någon av dessa härligheter..!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar